Uitspraken

Er zijn maar weinig uitspraken die iets concreets veranderen in de wereld. Dat was de stelling in één of ander prietpraat programma. Ze kwamen er niet uit, en dat zette mij aan het denken. Echt niet? Echt niet, nadat ik een paar toch gevleugelde uitspraken de revue liet passeren.
‘I have a dream’ helaas niet. ‘I didn’t have sex with that woman’, mwow, ook niet echt.
Een goede kanshebber in pak-m-beet het jaar 1600 zou zijn geweest dat de aarde rond de zon zou circuleren. Dat stond namelijk zó haaks op de toenmalige ’theorie’ dat alles om de aarde zou draaien, dat was gewoon vloeken in kerk. Letterlijk. Want de Roomskatholieke kerk was not amused. De zon draait om de aarde. Zo staat het in het scheppingsverhaal, zo is het en het zou verdomde handig zijn als dat zo blijft. Want wat moeten we dan allemaal wel niet uitleggen aan onze volgertjes.
Dus jaren, eeuwen zelfs, bleef de Roomskatholieke kerk volhouden dat de aarde toch echt het middelpunt van het Universum was. Op enige bescheidenheid heb ik ze nooit kunnen betrappen. Dus ‘off with his head’, en Galilei werd in de ban gedaan.

Tot 1992, toen het centrum theorie verhaal écht niet meer te verdedigen was. Toen ging het Vaticaan schoorvoetend om. Bijna 400 jaar later. Toen was de impact van dit ‘nieuws’ ook al wel een beetje over. En had het meer iets sneus dan dat het iets concreets opleverde. Maar toch… Ze zijn overstag gegaan. Het wachten is nu dus op uitspraken over:

Condoom gebruik. ‘Gaat heen en vermenigvuldig u, maar met mate’
Homo acceptatie. ‘Heb u naaste lief, ook al is hij/zij/hen van hetzelfde geslacht’
‘Eerlijk zullen we alles delen.’ Met andere woorden ‘We doeken de Sint Pieter op’
En last but not least, een vrouwelijke paus. Want eerlijk, een paus kiezen op basis van het feit dat iemand een piemel heeft (die tóch niet gebruikt mag gebruiken) dat is zooo 1992.

Ik hoop en bid dat ze snel zullen komen met deze uitspraken en niet over pakweg een half millennium ofzo.

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment