De ontdekking van tarot

De liefde voor Tarot…

Het mag inmiddels geen geheim zijn dat ik iets heb met tarot. Die interesse is eigenlijk heel onschuldig begonnen via Pinterest. De hele wereld van Steampunk (Victoriaans sciencefiction) was net voor me opengegaan en ik werd verliefd op een Steampunk tarotdeck. Alle afbeeldingen daarvan verzamelen op een digitaal bord bleek niet voldoende; ik wilde perse de fysieke set in mijn bezit hebben. Dat is gelukt, geen probleem zelfs. Pinterest had ondertussen wel door dat ik mogelijk geïnteresseerd zou kunnen zijn in meer tarotdecks en bombardeerde mij hevig met andere tarotkaarten. Ze waren mooi, ingetogen, uitbundig, creepy, kunstzinnig, tot de verbeelding sprekend. Ik werd hoe langer hoe hebberiger. Ik zag de mogelijkheid van heel veel kunstwerkjes binnen handbereik. Ben je tarot verzamelaar als je je tweede setje binnenkrijgt? Of pas bij de tiende aanschaf? Inmiddels bestaat de verzameling uit meer dan 100 sets. Niet alleen tarot maar ook orakel en Lenormand (een andersoortig tarot) behoren tot de verzameling.

Het project…

Ik vond wel dat ik nu toch op zijn minst iets diende te weten over de betekenis van tarot en de specifieke kaarten. Dus schafte ik een Tarot voor Dummy’s aan. Probeerde alle kaarten en symbolen uit mijn hoofd te leren. Een niet geringe klus, want 78 stuks zijn best veel kaarten… Tot ik op de geniale tip stuitte; als je de betekenis van kaarten echt wil doorgronden; teken ze na. Hé, dát kan ik dacht ik. Ik zat tenslotte al heel wat jaartjes op les. Dus ik ben gewoon begonnen. Op een vakantie in Zuid Frankrijk. Ook weer heel onschuldig. Het vloog qua stijl en vertolking alle kanten op. Maar gek op in series werken als ik ben, toog ik na de vakantie weer naar mijn tekenles met dit idee. Met juf Carmen gesproken over de mogelijkheden, de valkuilen en de uitdaging. Waar ik op moest letten qua consistentie, compositie, thema. Opnieuw begonnen. Op A3 formaat dit keer. Volledig beeldvullend, want dat had ik eigenlijk nog nooit gedaan. Met grafietpotlood en één kleuraccent. U begrijpt; ik hou wel van een uitdaging. Had ik al gezegd dat een set uit 78 kaarten bestaat?

Het thema werd Creepy Cute Steampunk.

Het ontstaan…

Door het me er in verdiepen en zeker het tekenen kwam ik erachter dat tarotkaarten niet alleen maar mooi zijn maar dat ze ook zeer waardevol kunnen zijn. Het hielp me echt met het nadenken over bepaalde zaken. Hielp bij het uitspreken van de intuïtie over vragen waar ik maar niet uit leek te komen. Het was als een steuntje in de rug, het werkte verhelderend. En inmiddels doe ik niet meer alleen voor mezelf, ook vrienden en naasten zien de toegevoegde waarde.

Mijn toenmalige coach Ingeborg van Zoncoaching stelde op een goed moment de vraag: ‘Waarom ga je er niet voor, waarom laat je het ook niet daadwerkelijk als set uitbrengen?’ . Ik zal schamper gelachen hebben, had net een kaart of tien af. Maar het idee liet me niet los. Jaren van schetsen, tekenen, en bestuderen volgden. Het veroorzaakte een RSI pols. Een tweetal sabbaticals zaten ertussen. Ik ben inmiddels verhuisd, heb een nieuwe baan. Volg geen lessen meer bij Carmen, hoewel ze nauw betrokken blijft. Ben een schoonvader verloren, en twee katten. Heb nieuwe vrienden gemaakt. Afscheid genomen. En nu dus de crowdfunding tijdens het éénjarige bestaan van de lock-down wegens Covid-19. Zeven jaar is een lange tijd.

 

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment