De onderhuurster

Hoe ze er uit ziet? Als een keurige dame. Maar ze is een genadeloze bitch. Een Medusa met een hoofd vol slangen. Ze is een perfectionist en eist dat met klem van een ieder, zeker van mij.
Ze is een mix van Cruella deVille en Hermoine. Vilein en überkritisch. Op giftige toon verkondigt ze doodleuk dat ik ‘dat toch niet kan’. Of er ‘te schijterig voor ben’.Ze heeft me ooit venijnig laten weten dat je ‘beoordeeld wordt op de buitenkant.’ Aan haar dank ik dus mijn eindeloze ochtendritueel. Mijn rusteloos zoeken naar ontbrekende puntjes op de i aan haar mantra van ingefluisterd: ‘Fout, fout, fout. En nog eens fout.’

Ik heb haar niet gevraagd, snap niet waarom ik haar ooit heb binnen gelaten. Ineens was ze er. Hing er een bordje met ‘bezet.’ En heeft ze zich gesetteld in mijn bovenkamer. Ze is overigens een slecht huurder, betaald geen kost en inwoning. Een kraakster is ze. Maar ze is er altijd, met haar in de buurt heb je geen vijanden meer nodig. Het lukt me gelukkig steeds beter haar te negeren. Los te komen van haar wurgende greep. Mijn eigen dingen te doen en te zeggen. Maar het gemene is, ze lijkt zo wijs. Slim, innemend en attent. Zo iemand die je in het echte leven best zou willen zijn, altijd het juiste woord op het juiste moment.
Ondertussen zaagt ze met haar mooie woorden steevast aan de stoelpoten van mijn innerlijke rust.

Ik denk wel dat de tijd gekomen is om haar los te laten, het wordt tijd dat ze vertrekt. Ik ben inmiddels op een leeftijd dat ik de dingen niet meer zo zwart-wit zie; grijs is een reële kleur geworden. Maar hoe laat je haar gaan met de door haar zo zorgvuldig gecreëerde, aan waarheidsgrenzende onzekerheid?
Dus voorlopig bezet ze nog altijd mijn bovenkamer en maakt misbruik van de gaten in mijn zelfvertrouwen. Listig, geniepig laat ze soms van zich horen, lispelt zo nu en dan zinnetjes in mijn oor: ‘Zie je nu wel.’ ‘Niet goed!’ ‘Niet goed genoeg.’
En ik maar: ‘Oké.’

Fuck!
Fuck haar!
Fuck mijn innerlijke criticus.
Los en vrij wil ik ademen, schrijven, fantaseren, spreken, leven.
Leven!

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment